Handskar och dess användningsområden

Handskar har funnits och använts över hela världen ända sedan antiken och krigare var de första som började använda dessa som skydd. Att ”kasta handske” betyder att man utmanar någon och för flera hundra år sedan så kastade man handskar mot rivaler och fiender för att locka till duell. Men idag har de en helt annan betydelse mot att strida och ge skydd åt krigare.

Det vanligaste typerna är värmande handskar, arbetshandskar och idrottshandskar. Det finns väldigt många former men vi tar upp de allra vanligaste.

Värmande handskar

I Sverige använder vi i stort sett bara handskar på vintern, i alla fall som klädesplagg med syftet att värma våra händer i kylan. För detta ändamål finns en rad olika sorters handskar och material som vi kan använda oss av. Tyghandskar är allra vanligast för extrem kyla, t.ex vid skidåkning eller vid väldigt låga temperaturer. Utsidan är då av tyg med tjoct foder på insidan. Det finns vissa handskar som använder sig av den s.k Goretech tekniken där materialet kan andas trots att handskarna är tjocka. Detta gör att man håller händerna varma utan att de svettas mycket. Ett annat vanligt material är läderhandskar och används oftast mer för att vara fina snarare än varma. Dessa handskar passar bra vid finare tillfällen och till en mer sofistikerad outfit. Stickade handskar eller vantar är också vanligt och dessa har som alltid något form av foder för att den ihåliga stickningen inte skall släppa igenom kall luft.

Arbetshandskar

Det finns både tjocka, varma arbetshandskar och tunna handskar som är speciellt anpassade för arbete och hårt slitage. Utsidan på dessa är i regel tillverkade i slitstarkt tyg och/eller läder. Exempel på vanliga användningsområden för arbetshandskar är snickare, mekaniker, jordbrukare och trädgårdsmästare. Kvaliteten kan skilja väldigt mycket på arbetshandskar och om man tro sig använda dem mycket så är det viktigt att köpa handskar av hög kvalitet. Detta är ett mycket viktigt skydd som kan rädda händer och fingrar samt motverka att det skapas förhårdnader och blåsor i händerna vid hårt arbete.

Idrottshandskar

Det finns mängder med idrotter som använder handskar och de skiljer sig alla en hel del. Exempel på idrotter som använder handskar är fotboll, racing, hockey och alla former av vintersporter. I dessa idrotter kan handskar vara väldigt avgörande och ibland ett måste för att man ska kunna utöva den. Materialen i idrottshandskar varierar väldigt mycket utefter vilken idrott det är och vilket syfte de har. De flesta sorter hittar du i välsorterade sportbutiker runt om i landet.

Dessa plagg kommer med all säkerhet att finnas för all framtid och hjälpa oss i våra arbeten, i sporter och för att värma våra händer.